10 tips för ett rent hus när man har hund

I början när jag skaffade hund upptäckte jag ganska snart behovet av att ha ett antal rollers stående på olika placeringar i huset. När någon kompis varit på besök stod jag, lite generad i hallen, och räckte henne eller honom rollern för att hon eller han skulle kunna rulla hundhåren från sina kläder.

Det är inte kul att känna att ens vänner ska behöva bli smutsiga av att komma hem till dig. I den här artikeln delar jag mina bästa tips för hur du får ett rent, snyggt och väldoftande hem, när du har en eller flera fyrbenta vänner som delar huset med dig.

1. Bada hunden med jämna mellanrum

Ett av de viktigaste stegen mot ett relativt hårfritt och väldoftande hus är att hålla din kompis ren. Tänk dock på att för frekventa bad kan torka ut hundens hud, så bada inte heller för ofta. Olika hundraser har olika pälsegenskaper, som behöver tvättas olika ofta, så om du är osäker kan du kolla upp skötselråden för just din hunds päls. Min hund är ganska långhårig, men så länge jag inte slarvar med borstningarna mellan baden räcker det oftast att tvätta honom med 4-6 veckors mellanrum.

Jag har turen att ha en hund som älskar att bli schamponerad och duschad, men nedan följer några tips på hur du gör badet till en så trevlig upplevelse som möjligt för din vovve:

  • Lägg in en halksäker duschmatta i badkaret/duschen, så att hunden kan stå säkert.
  • Se till att vattnet är ljummet eller svalt så blir det skönare för hunden samt att det motverkar torr hud.
  • Sätt gärna igång lite avslappnande musik.
  • Gör upplevelsen positiv med mängder av beröm och godis till en början.
  • Använd endast schampo som är speciellt producerade för hund.
  • Torka av så noga det går med en handduk och låt sedan hunden skaka av sig överflödigt vatten.

2. Borsta ofta

Borstning gör att hunden fäller mindre och håller pälsen ren, len och frisk. För min långhåriga hund brukar jag köra över med borsten några minuter varje dag, så slipper vi såväl tovor som nedhårade möbler.

3. Torka av

Mellan baden kan du även använda dig av en fuktig handduk eller speciella våtservetter för husdjur för att ta bort smuts och hålla lukten i schack.

4. Köp bra utrustning

Innan du skaffar en dammsugare, kolla upp dess egenskaper. Det finns många dammsugare som är specialutformade just för att suga upp hund- och katthår extra effektivt. Komplettera med en roller över sittmöblerna, så slipper gästerna få hår på kläderna.

5. Städa ofta

Tyvärr finns det inga genvägar. Du kan hålla hundhåren i schack, men ett hem med hund kräver onekligen fler städningar än ett hem utan. Jag klarar mig vanligen på två dammsugningar i veckan, men när han fäller kan den åka fram nästan varje dag.

6. Välj möbelmaterial med omsorg

Jag skaffade de flesta av mina möbler innan jag skaffade hund, men om det är på andra hållet kan du till exempel välja en soffa i skinn eller mikrofiber för att göra städningen extra enkel.

7. Tvätta hundens säng/filtar/kuddar regelbundet

Hundens mjuka saker är riktiga magneter när det gäller att dra åt sig hår och stank. Detta råder man enklast bot på genom att tvätta dem var eller varannan vecka.

8. Låt smutsen stanna utomhus

Om det är lerigt utanför dörren är hunden duktig på att dra leran med sig in. Förvara en gammal handduk på behändigt avstånd från ytterdörren så kan du torka av smutsiga tassar innan leran pryder golvet i form av små söta avtryck.

9. Förvara hundleksaker på en plats

Fixa en eller ett par snygga korgar att förvara hundens leksaker i när han eller hon inte använder dem. Ta också för vana att kasta leksaker som gått sönder.

10. Göm lukten bakom andra

Hundlukt är väl kanske inte alltid den godaste lukten man kan ha i huset. Ska du ha gäster och vill ha en lite extra frisk doft i hemmet kan du till exempel använda doftljus av vax (kontrollera att de är miljövänliga och ofarliga att andas in bara). Man kan även göra ett uppkok med kryddor (såsom en kanelstång, kryddnejlika eller apelsinskal) och låta det ånga i huset en stund.

Frida Møller Författare