Inred badrummet till en vacker plats

För att få ett badrum man är nöjd med krävs framför allt att det är praktiskt och funktionellt, oavsett tid på dygnet. Men det skadar minsann inte att badrummet även är en vacker plats som är avkopplande att vistas på – en plats för återhämtning helt enkelt. I denna artikel får du några grundläggande tips på hur du kan inreda ditt badrum för att det ska bli så trivsamt och passa dig så bra som möjligt. Hos Sköna Hem kan du även få tips på mindre förändringar som kan göra stor skillnad i ditt befintliga badrum.

Planera badrummet

Det är inte sällan som man har liten yta att röra sig på, då man ska inreda badrummet och därmed gäller det att tänka innan man handlar. De självklara funktionerna badrummet måste fylla är att man ska kunna duscha, fixa till sig inför dagen och att förvara sina badrumsartiklar. Så gör dina beräkningar på hur stor yta du faktiskt har att röra dig på och räkna ut vad som kommer att få plats – dusch/badkar, jacuzzi, tvättmaskin, förvaringshyllor?

Hitta din stil

Det är bra att redan i ett tidigt skede bestämma vilken stil du vill ha i ditt badrum, då mycket basala badrumsmöbler och toalettstolar, kan väljas utifrån stilen numera. Några populära badrumsstilar idag är funky med mycket färg och andra visuella element, klassisk som är mer enkel och tidlös med ljusa väggar och mörka golv eller modern med ett stort fokus på design och en avskalad stil och som ger en unik känsla. Hos K-Rauta kan du hitta fler populära badrumsstilar.

Välj kakel och klinker till badrummet

När det gäller kakeltrender kan dessa skifta lika snabbt som övriga inredningstrender idag. Det som just nu är i tiden är stora kakelplattor som liknar sten eller trä.  Tack vare ny modern teknik kan man idag skapa nya mönster och en annan struktur och faktiskt ser sten- och trä-kaklet riktigt naturtroget ut. Stora kakelplattor i ljusa toner ger ett intryck av ett större rum.

Även när det gäller klinkers växer utbudet så att det knakar och en av trenderna är hexagonformen som kommer i olika färger och former. Sten och trä utgör också bland klinkers populära mönster, liksom marockanska mönster i såväl färgstarka som mer neutrala toner.

Välj rätt belysning

Att införskaffa en bra badrumsbelysning är A och O för ett trivsamt badrum, både när det gäller att kunna slappna av och att fixa till sig själv utseendemässigt. Ett bra utgångsläge när du ska göra dig i ordning är att ha en spegel med belysning, vilket du antingen kan köpa färdig eller sätta ihop själv.

När det gäller takbelysningen är det smart att ha en lampa som ger ordentligt med ljus, men komplettera gärna med en dimmer så att du kan ha en mysig stund i badrummet när det är tillfälle för det. Tänk på att det finns speciell belysning, avsedd just för badrum och det är viktigt att man använder sig av denna av säkerhetsskäl. Dessutom måste eventuella installationer skötas av en behörig elektriker. Hos Elsäkerhetsverket får du veta mer när det gäller säkerhet och belysning.

Välj dusch eller badkar

När det kommer till val av dusch kan valet stå mellan en eller flera fristående duschar eller en duschkabin. Duschdörrar som kan fällas i båda riktningar är ett bra alternativ om man vill spara plats. För den trendkänslige är det just nu inne med duschar i varma metaller, till exempel mässing, koppar eller guld. Här hittar du sju tips på hur du hittar rätt duschkabin.

Är planen istället ett badkar behöver du först och främst bestämma om det ska vara inbyggt och vilka eventuella extrafunktioner du vill ha. Tänk också på att noggrant mäta ut vilken storlek som passar dit badrum. Just nu är det inne att sätta badkaret i badrummets mitt, vilket kanske inte är det mest funktionella alternativet, men finns det utrymme för det kan detta hjälpa till att inge en frihetskänsla när du tar dina bad. Hos Expressen får du nio tips på hur du hittar bästa badkaret.

Frida Møller Författare