Inred ett hemmakontor

Oavsett om du arbetar heltid hemifrån eller om du bara arbetar på kvällarna, är det trevligt och smidigt att ha ett kontor hemma.

Vem som helst kan placera ett skrivbord i ett rum, men om du vill ha ett snyggt kontor och en fungerande lösning, behöver du följa några strategier för att få det bästa. Undvik vanliga fallgropar som kan sänka din produktivitet. När du har inrett ett kontor några gånger, lär du dig ofta om en del problem som kan uppstå och som bör undvikas. Du lär dig hur du maximerar ditt utrymme, hanterar skräp och kablar och undviker distraherande moment. I denna artikel får du reda mer på hur du på bästa sätt inreder ditt hemmakontor.

Få ut det mesta möjliga av ditt utrymme

Försök att undvika vanliga problem när du inreder ditt hemmakontor. Kanske känner du att du knappt har plats för ett kontor, särskilt om du inte har ett speciellt utrymme för det i ditt hem. Även om du har ett bra utrymme eller ett särskilt rum för ditt kontor, kan du sabotera bra organisation om du inte använder ditt utrymme korrekt. Du kommer märka av dessa problem direkt. Om du inte jobbar på det, kommer det inte dröja länge innan du har en rörig arbetsyta.

Har du inte så mycket utrymme finns det dock en lösning på problemet. Tänk på att inte försumma ett hörn eller en vrå i huset. Det finns till och med de som har lyckats göra ett kontor i sin garderob.

Börja med att bygga ditt hemmakontor från väggarna. Du kan hitta mycket lagringsutrymme genom att hänga upp hyllor för att lagra filer och pärmar etc. Dessa hyllor kan också användas för dekorationer och prydnadsföremål och även hyllorna i sig kan vara dekorativa.

Sedan kan du använda utrymmet under ditt skrivbord. De flesta av oss behöver några lådor. Om ditt bord inte erbjuder det, måste du köpa en garderob för att hjälpa dig med förvaring. Ovanför skrivbordet kan du sätta upp ett skåp eller hylla, där du kan ha annan utrustning, så som skrivare, scanner eller något annat.

Överkompensera inte, utan bestäm hur mycket du verkligen behöver och vad du kan lägga till om det skulle behövas. Det är bra om du lämnar vissa ytor fria, så det finns chans för tillväxt. Det är också bra om du håller dig organiserad och du kan inte göra det med allt för många saker. Dessutom kan du fylla ditt kontor med onödiga mängder möbler, så se till att inte övermöblera. Du kan alltid lägga till mer senare om du skulle behöva.

Naturligt ljus är viktigt

För att kunna arbeta hemifrån på bästa sätt är det viktigt att du har ett väl fungerande ljus. Har du möjlighet att sätta in större fönster, är det en bra idé. På www.sparfonster.se hittar du ett stort urval av fönster. Det naturliga ljuset utifrån är guld värt och kommer ge dig en härlig arbetsro.

Billiga kontorsmöbler

Om du inte har en stor budget att röra dig med för att organisera och dekorera ditt hemmakontor, finns det alltid lågprisvaruhus som du kan vända dig till för dina inköp av möbler. Det är absolut inget fel med ett hemmakontor som består av prisvärda föremål från de kända kedjorna. Du kan ofta köpa ett komplett hemmakontor här för en lägre peng. Dessutom har de ofta en hel del inspiration för den smarta designen av små utrymmen.

Om du vill skapa ett hemmakontor med en begränsad budget är det viktigt att fundera på vad du prioriterar. Spendera dina pengar klokt och investera först i det som är mest väsentligt; en bra stol, ett bra skrivbord med tillräckligt med utrymme och ett bra skåp. Du kan köpa ett komplett hemmakontor på direkten, men då finns risken att du ångrar dig i efterhand. De viktigaste funktionerna för ditt hemmakontor är just ett skrivbord, en stol och ett skåp. Därför bör du se till att ändå köpa hållbara och stabila produkter av dessa möbler. Resten får helt enkelt komma senare. Det finns ett brett utbud av kontorsprodukter hos Lyreco. Besök hemsidan här. Om du investerar dina pengar i dessa tre grunder, vet du under alla omständigheter att din bas är av god kvalitet och dessutom ser bra ut.

Ge ditt kontor en identitet

När du väl har en solid grund att stå på kan du enkelt expandera ditt hemmakontor. Om du arbetar hemifrån på ett organiserat sätt och under en längre tid, är det viktigt att fråga dig själv vad du verkligen behöver. Du behöver inte bygga upp ditt kontor fullt ut. Du kan köpa bättre saker som du verkligen tycker om. På så sätt kan du expandera systematiskt och stegvis. Har du redan alla nödvändiga och funktionella föremål, är det dags att börja leta efter konst eller andra former av dekorationer. Det kan till exempel vara en vacker matta på golvet, en fin målning på väggen eller en snygg lampa. På det viset blir ditt hemmakontor levande och får en identitet.

Skapa funktionella zoner

Att skapa zoner innebär att det lönar sig att titta på utrymmet med ett kreativt öga och att ange olika vinklar för olika ändamål. En bra arbetsplats har flera zoner för att vara produktiv och kreativ. Om du har gått igenom ovanstående steg borde du ha en bra arbetsplats, inklusive alla nödvändiga saker och dekorationer. Vad kan du då göra med resten av rummet?

Ta reda på vad som är viktigt för dig under en arbetsdag. Är det viktigt med en kopp kaffe? Skapa i så fall ett hörn med en kaffebryggare och en bekväm stol eller fåtölj. Är musik viktigt för dig? Se då till att ha en bra ljudanläggning i kombination med ett mysigt ställe att sitta på. Om du vill kunna läsa eller ha en bra lunch däremellan, kan du sätta in en soffa med soffbord och en fin bokhylla. Med andra ord finns det många sätt som du kan skapa funktionella zoner i ditt hemmakontor. Ta bara reda på vad du tycker är viktigt och nödvändigt för att kunna njuta fullt av att jobba hemifrån.

Frida Møller Författare