Konsten att välja rätt soffa – tips och råd inför soffköpet

En snygg soffa kan göra underverk för ditt vardagsrum, men den kan också tynga ner och skapa obalans i inredningen. Vad ska man egentligen tänka på när det är dags att köpa ny soffa? Storleken och formen spelar en stor roll, även så kvaliteten. Här får du bra tips och råd om hur du bäst väljer en ny soffa.

Vilka soffmodeller finns att välja mellan?

De flesta av oss har en uppfattning om hur vår drömsoffa ser ut. För många är soffan en given favoritmöbel och därför också hemmets viktigaste element. En bra soffa ska både vara snygg och bekväm. Som tur är finns det en uppsjö modeller att välja bland när det kommer till just soffor.

Den klassiska hörnsoffan är en enkel men populär modell som är både rymlig och praktisk. Nackdelen med en hörnsoffa är just formen på den. En hörnsoffa passar bara intill ett hörn så när det kommer till möblering finns det inte särskilt mycket spelrum att tala om.

Har du ett stort vardagsrum är en divansoffa att rekommendera. En divansoffa har fler sittplatser än en vanlig soffa och är mycket bekväm. Det har blivit allt populärare med divansoffor som ofta går att köpa i både U-modell och L-modell.

Modulsoffan är en mångsidig soffa som anpassar sig bra till rummets ytor. Ofta har modulsoffor olika bredder att välja mellan och brukar vara lägre än andra soffor. Det här är soffan för dig som letar efter en äkta lounge-stil till ditt vardagsrum.

Bäddsoffa eller vanlig soffa?

En bäddsoffa funkar bra om du bor i en enrummare och vill kombinera en soffa med säng för att spara utrymme. Nackdelen med bäddsoffan är dock att den inte är lika bekväm som en vanlig soffa.

Har du övernattande gäster är bäddsoffan den perfekta räddaren i nöden. Den kan enkelt förflyttas till gästrummet eller sommarstugan.

Vilken storlek är bäst?

Har du ett stort vardagsrum med mycket utrymme gäller det att fylla ut det utrymmet med en snygg soffa. Satsa på en hörnsoffa eller divansoffa om du vill ha många sittplatser.

Bor du i en etta eller satsar på Compact Living kan en tvåsitssoffa eller bäddsoffa vara den perfekta modellen för dig. Även en mindre modulsoffa funkar bra om du har udda utrymmen.

Vilket material ska man välja?

Oavsett vilket material du väljer är det alltid en bra idé att satsa på en soffa av bra kvalitet. Man tillbringar ganska så mycket tid i soffan så det är logiskt att man också satsar en lite större budget på just den här möbeln.

En soffa av kvalitet kostar förstås lite mer, men innan du bestämmer dig för att avsätta pengarna på sparkontot till en riktig lyxsoffa bör du först se till materialet. En del soffor kräver mer underhåll än andra. Som till exempel en dunsoffa. Även lädersoffor kräver ett visst underhåll.

Ska du satsa på en soffa med avtagbar klädsel? Det finns många fördelar med sofföverdrag. Förutom att du fritt kan ändra stil och färg på ditt vardagsrum är det också smidigt att kunna tvätta klädseln när fläckar uppstår. Tygklädsel är bra och billigt. En behandlad skinnklädsel är lite dyrare men ger också din soffa en lyxigare stil.

Det går att fråga efter specifika kvalitetsvärden när det kommer till soffor. Martindale är ett värde som mäter slitstyrkan på sofftyget. Ju högre värdet är desto tåligare är tyget. Pilling anger istället risken för att ditt sofftyg får noppor. Värdet mäts på en skala mellan 1 och 5 där 5 står för högsta möjliga motstånd.

Allt om soffor och inredning

Är du på väg att skaffa en ny soffa men är osäker på vilken modell som bäst passar just ditt vardagsrum? Läs mer om möbelinredning och hur du bäst väljer ut din nya drömsoffa här.

Frida Møller Författare