Matbord – Modernt eller klassiskt?

Matbordet är väl om något hemmets mest sociala möbel. Här samlas familjen och vänner för att njuta av en kopp kaffe, spela spel eller äta en god middag. Här får du bra tips och härlig inspiration inför köpet av nytt matbord.

Modernt eller klassiskt?

Att köpa ett nytt matbord kan ses som en mindre investering. Ett matbord är ju något de flesta inte byter ut på flera år. Oavsett om du gillar klassiskt eller modernt är det därför a och o att du väljer ett matbord i hög kvalitet och maximal hållbarhet. Men det måste förstås vara praktiskt, rymligt och snyggt också. Det finns alltså flera faktorer att ta hänsyn när man ska investera i ett nytt matbord.

Välj därför en möbel som passar just din familjesituation och dina behov. Vill du ha ett multifunktionellt matbord som kan användas vi flera tillfällen (ett stort julbord eller en mindre söndagsmiddag med föräldrarna) går det att köpa flexibla bord som kan förlängas eller förkortas i storlek.

Formen är också något att tänka på, oavsett bordets design. Ett smalare matbord låter gästerna komma närmare varandra. Ett bredare bord har däremot mer yta till uppdukningen.

En annan faktor att ha i åtanke är var du tänker ställa bordet. I köket eller i matsalen? När ska det användas? Till vardags eller bara vid festliga tillfällen? I moderna hem är det vanligt att en matsalsmöbel används både till vardags och fest men många större bostäder har fortfarande köket separat från matsalen.

Har du redan ett köksbord behöver du kanske inte köpa ett så dyrt matbord. Ett bord som används varje dag kräver dock slitstarka ytor som enkelt kan underhållas.

Matbord eller matgrupp?

Stilen på bordet är förstås också viktigt. Vill du skapa balans i inredningen kan det vara en bra idé att välja en hel matgrupp istället för bara matbordet. På så sätt försäkrar du dig om att du får en enhetlig stil i köket eller matsalen.

Är du lite äventyrlig av dig när det kommer till stil och design kan du prova dig fram genom att matcha ett bord i massiv ek med stolar i mässing eller stål. Här kan färgen vara den gemensamma nämnaren.

Runt eller kantigt?

Det rektangulära bordet är nog den vanligaste formen på ett matbord. Det finns varianter med iläggsskivor och en mängd material och mått att välja mellan. Ett rektangulärt bord är också enklare att placera än ett runt bord.

Fördelen med det runda matbordet är att formen gör att ingen hamnar i skymundan. Alla har en lika god sikt så man behöver inte heller luta sig fram eller tillbaka för att tilltala någon vid bordet. Ett runt matbord är dock svårare att placera eftersom man inte har väggarna att ta till hjälp. När du väljer ut storleken på bordet så tänk på att varje person behöver ca 70 cm för att kunna sitta bekvämt. Den vanligaste storleken på ett runt matbord är 110-120 cm. Det ger plats för 6 personer.

Innan du väljer nytt matbord

Tänk på funktionen i första hand när du väljer ett nytt matbord. Faktorer att vara lite extra uppmärksam på är form, mått och material. Välj alltid ett bord av hög kvalitet. Glöm inte att du förmodligen kommer att ha bordet under många år framöver.

Har du stolar sen tidigare är det viktigt att mäta bredden på dem innan du väljer ut ett nytt matbord. Tänk på att bordsbenen begränsar hur mycket utrymme du har för stolarna.

Du behöver minst 60 cm mellan bordet och väggen för att matstolarna ska kunna dras ut utan att krocka ryggstödet mot väggen. Väljer du ett runt bord kan en snygg matta undertill hjälpa till att avgränsa utrymmet för bordet. Mattan bör vara tillräckligt bred så att stolarnas bakben inte hamnar utanför.

En lackad yta ger ditt matbord en större tålighet mot fläckar än t.ex vax eller olja. Ett annat bra tips är att köpa en snygg matduk i samband med att du köper ett nytt matbord. Det skyddar mot slitage och hjälper till att hålla möbeln glansig och fin länge.

Allt du behöver veta om matbord
Letar du efter det perfekta matbordet? Få bra tips och råd om hur du kan hitta ett bord som fyller alla dina behov här.

Frida Møller Författare