Typer av lampor

Vi har dem alla i våra hem, allt från golvlampor till taklampor, och de är extra viktiga för oss i Norden när det svänger om till mörkare årstider. Många gånger sätter folk upp en stor taklampa och räknar med att de ska få tillräckligt med ljus, saken är den att det inte alltid är det bästa alternativet. Man ska istället tänka på mindre ljuskällor, samt smålampor eller något vid fönstret. Det är alltid snyggt att sätta upp en vägglampa så att ljuset lyser uppåt. I mindre rum funkar det bra med bordslampor som kan vara designade för att fylla en större funktion.

Tänk även på att vissa lampor tar mer plats än andra. En bollformad lampa som hänger tar mestadels mer plats i ett mindre rum och det kan lätta bli så att lampan blir dominant i rummet. Många butiker idag, speciellt på nätet har ansträngt sig för att leverera ett brett spektrum av olika lampor, i alla möjliga sorters stilar och priser, ett exempel är www.lampemesteren.se som erbjuder ett stort sortiment och har konkurrenskraftiga priser. Men det finns som sagt många andra butiker och du gör rätt i att kolla in så många du hittar för att jämföra utbud och priser.

Färgerna

Tänk på hur rätt belysning kan gå ihop med de färgerna ni har inrett med i hemmet, och hur taklampor kan förstärka färgerna. Till exempel kan man ta en mjukare belysning med gula toner som många gånger ger ett mjukt intryck och döljer andra delar som mer vitt ljus kan framställa. Se även till att du är i framkant med vad för typ av lampor du har tänkt köpa, om det är led lampor eller av någon ännu nyare sort som är energisnål men som gör sitt jobb och lyser upp rummet på ett bra sätt.

Återigen, vad för typ av ljuskälla kan spela stor roll det är frågan om du vill ha en klassisk glödlampa eller något som är mer energisparande. Ofta brukar man välja mellan något i 100-watts intervaller och samtidigt avgöra om det är gulare ton eller klart vitt ljus man vill åt . Det finns så många olika möjligheter och alternativet väntar på dig där ute.

Inredningen

Se gärna till att du placerar en ljuskälla så att ljuset kommer snett ifrån och gärna att det kommer bakom en skärm om du nu har en i låt säga ditt arbetsrum. Se till att ha den vinklad så att ljuset inte belndare dig på något sätt. Se därför till att du alltid inreder ett arbetsrum med dina ljuskällor i åtanke.

Oavsett vilken stil som du har där hemma så kan du vara säker på att det finns en lampa som passar just ditt hem. Det kan vara allt från en mer industriellt stil eller mer romantiskt eller rustikt. Du kanske känner för att välja en lampa i metall som antingen är lackerad eller obehandlad. Vill du skänka mer passion eller kärlek till rummet så kan du alltid kolla in golvlampor i trä eller metall samt skärmar i olika färger, som du hör kan du experimentera för dig själv tills du hittar en vinnande kombination.

Olika rum

Tänker man på sovrummet så är det oftast en liten lampa precis brevis sängen som många kommer att tänka på, som sitter nära och bra till eluttaget. Du kan samtidigt få bra ljus som hjälper dig när du ska läsa en bok eller sitter med en färsk morgontidning. Se även till att du tar hänsyn till mindre barn då de alltid föredrar ljus och tända rum jämföra med motsatsen. Det är även skönt att lätt komma åt en knapp när man börjar bli trött och vill släcka ner i rummet på en enkelt sätt utan att behöva resa sig ur sängen.

Tar plats

Det kan vara bra att tänka på mängden plats som en lampa kan ta upp, speciellt om det är en golvlampa, det är även så att lampskärmarna kan vara gigantiska och du har givetvis chansen att välja allt från något minimalistiskt och bra till något stort och gigantiskt. Se till att du har en lättillgänglig dimmer så att du kan justera ljuset, det finns inget som är mer irriterande än ett starkt ljus som hela tiden finner sig i ögonen på en. Med dagens teknik och de pressade priserna på dimmer så är det alltid till ens fördel att välja något i den stilen.

Typer av lampor

När man snabbt ska rabbla upp de olika kategorierna som innefattar just lampor så är storlek, design, material nära tillhands, men man ska även tänka på vilka glödlampor man använder. LED-lampor som vi tidigare nämnde är något som är väldigt populärt just nu och man måste nästan anstränga sig för att hitta en gammal hederlig glödlampa.

Precis som lampor kommer i olika färg, storlek och modeller så gäller även detsamma för priserna. Bara för att du har en låg budget behöver inte det betyda att belysningen ska drabbas. Du kan hitta alternativ på nätet som vi nämnde tidigare, men även hos de lokala kedjorna som säljer hemmamöbler. Ytterligare ett exempel kan vara att leta sig till närmsta second hand butik för att se om de har några lampor inne, och oftast är det bara självaste lampan som behövs bytas ut vilket gör att med största sannolikhet kommer undan billigt!

Prioritera

Tänk på att det är viktigt med ljus, ett hem blir aldrig ett riktigt hem och får en mysfaktor utan ljus och bra belysning. Det innebär nödvändigtvis inte att man ska satsa på att fylla alla rum med ljus och bara välja starka lampor. Man ska istället satsa på att bredda typen av ljuskällor man har i hemmet och satsa på att skapa en bra atmosfär. tänk att det kanske inte räcker med en taklampa, utan en lampa i fönstret kanske är den detalj som får ditt rum att plötsligt kännas mer genuint och härligt. Målethär är alltså att du inte ska inreda så att ditt rum ser platt och tråkigt ut. Är det så att du har ett rum som känns platt och grått, kanske en eller flera lampor är lösningen till problemet.

Ska du välja ut någon specifik lampa så är alltid golvlampor bra val då de funkar mer som felixbla ljuskällor och som är praktiska på många olika sätt. Du kan ha en lampa brevid soffan ståendes eller i hallen och vara något som gästerna ser när de kommer in. Men framförallt såär det enkelt att flytta runt en golvlampa så att du kan testa och se vart den passar bäst in. Många lampor har även möjligheten att rikta själva lamporna för att få ljuset dit man vill, en klar fördel det med.

Frida Møller Författare