Välj rätt bordslampa

När du kommer allt djupare i din inredning kommer du att inse att det är de små detaljerna som gör de största skillnaderna. Medan stilen, temat och färgerna i rummet definierar det, är det belysningen som förhöjer stämningen och skapar en atmosfär.

En enkel förändring av belysningen kan vända ett tråkigt utrymme till en mysig och inbjudande reträtt eller till en uppiggande och spännande plats. Få belysningsarmaturer kombinerar charm, modern stil och funktionalitet som den underbara bordslampan.

Bordslampor gör stor skillnad i inredningen

I en värld som domineras av fantastiska ljuskronor, otroligt kreativa hängande lampor och moderna golvlampor, kan den gamla hederliga bordslampan hamna i skymundan och verka som ett mindre fint val. Men underskatta inte en bordslampa. Om den används korrekt kan den medföra symmetri, färg, kontrast, textur och naturligtvis belysning till vilket rum som helst. Det finns många olika varianter. Varför inte välja en annorlunda Mr. P lampa, hitta Mr. P här. Då får du en unik bordslampa och funktionalitet i ett!

Det finns många lampor där lampans fot gör en stor skillnad och definierar den. Ett sätt är att även använda bordslampan för att inleda en helt annan stil i ditt hem, vilket kan ge rummet en strålande kontaktpunkt! Lek med former och färger. Dagens hem är oftast dekorerade i neutrala färger, så att tillsätta bordslampor i spännande design och i starka och glada färger, öppnar upp för en roligare inredning. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Hitta rätt plats och storlek

När du väl har valt en bordslampa är det dags för dig att hitta rätt plats att placera den på. När du har gjort det är det viktigt att mäta den rätta höjden och se till att den inte står för nära andra saker, eftersom den då inte kommer till sin rätt. Därför kan det vara bra att först veta var du vill att lampan ska stå och därefter bestämma vilken lampa du ska köpa. Om du gör tvärtom kan det innebära att du inte får plats med lampan.

Om du till exempel har ett sängbord som är högt är det självklart att du bör välja en kortare bordslampa. Annars kommer det se konstigt ut. Den allmänna standarden är att välja en lampa där basen av skärmen ligger i ögonhöjd när du sitter eller vilar. Definiera lampans syfte noga innan du köper den.

Välj rätt lampskärm

Ett annat viktigt val att göra när du ska köpa en bordslampa är lampans skärm och dess storlek. Tänk inte bara på lampskärmens stil och mönster, utan titta även på proportionerna på lampskärmen i förhållande till lampans fot. Lampskärmens diameter bör vara minst 5 centimeter mindre än fotens längd. Tänk också på att ju smalare lampskärmens bas är, desto mindre blir det upplysta området.

Om du tar med dig dessa råd och tips kommer du säkerligen hitta en bordslampa som passar perfekt in i ditt hem!

Frida Møller Författare